NARCÍS OLLER | AGENDA | COL.LOQUIS | RUTA LITERÀRIA | DOCUMENTS | BIBLIOTECA | ITINERARI

  INICI
  ESTATUTS
  MEMBRES
  INFORMACIÓ
  ENLLAÇOS

 La societat Narcis Oller, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Valls i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya , va dissenyar una ruta literària Narcís Oller. La ruta passa per onze punts emblemàtics de la ciutat de Valls i que, d’una manera o altra, estan relacionats amb la vida i obra de Narcís Oller. En cadascun d’aquests punts un plafó explicatiu recull breument el lligam entre la ciutat i l’escriptor.
La ruta, inaugurada la diada de Sant Jordi de 2007, ha tingut una bona acollida , i està en fase d’edició un tríptic que també podeu descarregar-vos clicant aquí (part anversa) i aquí (part reversa).

Empar de Bofarull, Ester Comas, Marta Ferré, Montse Gassió, Teresa Jové, Roser Mas i Neus Porres, professores del Departament de Llengua Catalana de l’IES Narcís Oller, van dissenyar aquesta ruta partint d’una proposta anterior dissenyada per Margarida Aritzeta. La ruta elaborada per les professores de l’IES Narcís Oller va meréixer el Premi Baldiri Reixac a Mestres 2007. Actualment és en fase d’edició el text complet de la ruta literària, amb textos, fotografies i propostes didàctiques.

Sara Esteban i Iolanda López, actrius vallenques de reconeguda trajectòria, malgrat la seva joventut, van ser les encarregades de representar la ruta el 23 d’abril de 2007. En recollim alguns testimonis gràfics.La ruta teatralitzada, amb una durada total de 2h i escaig, passa pels onze punts establerts , per anar desgranant els eixos bàsics de la vida i obra d’Oller, del seu temps i també del Valls passat i contemporani de l’autor. Tot plegat, una lliçó de cultura i història amena i profitosa.

La societat té la voluntat de posar aquesta ruta teatralitzada a l’abast de centres d’educació, grups excursionistes, etc.

Els 11 punts de la ruta són els següents (clicant damunt de cada titular obrireu el plafó en .pdf):
     

PLAÇA DEL QUARTER
Coneixem Narcís Oller i Moragas amb l’apel·latiu de “pare de la novel·la catalana moderna”, perquè va ser ell qui posà les bases d’un gènere literari en català que agafada embranzida i prestigi europeu a les darreries del segle XIX, de la mateixa manera que Jacint Verdaguer renovava la poesia i Àngel Guimerà el teatre. Oller va néixer a Valls l’any 1846. De jove es traslladà a viure a Barcelona, on va morir l’any 1930. Mai no va deixar els seus contactes amb Valls, fins al punt que hi dedicà moltes pàgines de la seva obra. Com a escriptor realista, Valls li va servir de punt de partida i d’estímul per crear Vilaniu i per contextualitzar fets d’altres novel·les:

Comencem la Ruta Oller en aquesta plaça, on hi ha un element que exemplifica la relació entre Valls i el novel·lista: el bust que el representa llegint un llibre, una obra de l’escultor Josep Busquets de l’any 1964.


CARRER DE LA CORT
En aquest indret hi havia la casa on va néixer, l’any 1846, Narcís Oller i Moragas, en el context d’una família benestant. Com que va quedar orfe de ben petit, als tres anys, la família anà a viure a casa del germà de la seva mare, els Moragas. A partir de 1863, passa a estudiar a Barcelona, si bé la residència continua sent la nostra ciutat. Als 28 anys, ja advocat, s’instal·la definitivament a Barcelona (1865) i es casa amb Esperanza Rabassa. Van tenir tres fills: Maria, Josep i Joan.

PLAÇA DEL BLAT
La plaça del Blat és un dels punts centrals de Valls i de l’activitat de la festa major de Sant Joan, tal com retrata Vilaniu. En aquesta plaça conflueixen els habitants de Vilaniu per anar a l’església i, a la sortida, gaudir de la festa i fer-se veure des dels balcons. Però la plaça del Blat també és el bressol dels castells, i precisament en aquesta novel·la hi ha la millor de les pàgines de la nostra literatura dedicades a una actuació castellera.
Des de l’any 1931, la sala de plens de l’Ajuntament, edifici que presideix la plaça, acull el retrat de Narcís Oller a la Galeria de Vallencs Il·lustres.

ESGLÉSIA DE SANT JOAN
A Vilaniu hi ha una bona descripció de l’església i de l’ambient que s’hi crea amb motiu de l’ofici de la festa del patró.

PLAÇA DELS ESCOLANS
Des d’aquest indret les dames de la bona societat vilaniuenca, que sortien per la porta de les Campanes, anaven a casa Montellà (Ca Sagarra), passant pel darrere, per poder veure els castells que es feien a la plaça del Blat. L’altra gent que sortia d’ofici per la porta principal de la parroquia s’havia de trobar amb la multitud que ja ocupava la plaça.
Al carrer de l’Església, Narcís Oller hi situa la casa de Daniel Serrallonga, protagonista d’una altra novel·la.

CARRER MAJOR
La nit de Sant Joan, com marca la tradició, després de les fogueres es fa un ball. Vegem com es descriu aquest fet social, des de la perspectiva de la gent acomodada de Vilaniu, que anava a fer-se veure al Casino, situat al carrer Major.
En aquest mateix carrer se situa la casa d’en Rodon, el liberal enfrontat políticament amb el conservador Galceran a la novel·la Vilaniu, i gran vencedor de l’etapa posterior, figura ascendent de La febre d’or.

PORTAL NOU
Al Portal Nou (portal de Baix, a la novel·la) es produeix l’arribada dels protagonistes de Vilaniu. És el lloc d’arribada dels carruatges i l’indret des d’on es reben i s’acomiaden els forasters que van i vénen de Barcelona, Tarragona, Reus… Des d’aquest mateix lloc, al final de Vilaniu, parteix la comitiva que s’enduu el fèretre de la protagonista, en un final de claríssima ascendència romàntica i tall realista.

PLAÇA DEL CARME
Aquí situa Oller la casa dels Galceran a Vilaniu. A La febre d’or, en què l’acció transcorre una quinzena d’anys més tard, aquest casal ja s’ha convertit en el Sindicat Agrícola que ha estat durant un munt d’anys, fins que la part més antiga (casa Galceran) s’enderrocà l’any 2004. Encara hi ha fotografies de la planta baixa, destinada a magatzem, on anaven els carruatges de la novel·la, i de l’entresòl i la planta noble, on habitava la família.

CARRER DE SANT ANTONI
En algun d’aquests indrets se situa a la novel·la Vilaniu la casa de l’Albert, l’advocat jove fill del vell Merly, servidor dels Galceran. Segurament és al carrer de Sant Antoni on viuen famílies d’una certa distinció. Anant cap al casal dels Galceran, a la plaça del Carme, l’Albert i el seu pare passen per aquests indrets. Es descriuen uns carrers estrets i foscos, amb cups oberts, que a la nit fan perillar de caure-hi als qui caminen a les palpentes.

PLAÇA DELS ALLS
Narcís Oller va viure molts anys en aquest indret, on hi havia l’antiga casa Moragas, actualment desapareguda. Aquí hi havia la gran biblioteca del seu oncle, la qual va ser, juntament amb el seu cosí Josep Yxart, crític literari tarragoní, l’element que va fer despertar la passió de Narcís Oller per l’escriptura.

EL PATI
Fins aquí el recorregut pel Valls de Narcís Oller a través de l’univers de ficció de les seves novel·les. Per acabar la Ruta ens situem al Pati, la plaça principal de Valls. El nom prové del fet que era el pati d'armes del castell de l'Arquebisbe durant l'edat mitjana. Tot i que ha canviat d'aspecte amb successives reformes, conserva l'esperit original.
De segur que Oller, com tants altres vallencs de totes les èpoques, va passar algunes estones d'infantesa i joventut jugant, conversant o llegint en aquesta plaça.

 

 
Tots el drets reservats - 2007 - Societat Narcís Oller